Søk i denne bloggen

torsdag 15. november 2012

Grøt for superhelter!

Når jeg kun spiser havregrøt på morgenen merker jeg ofte at sultfølelsen slår inn ganske raskt i etterkant. Men etter at jeg begynnte å tilsette både chiafrø og tahin (sesamfrøsmør) er jeg mett helt til lunsj. Chiafrø er såkalt supermat og er rike på omega-3 fettsyrer, antioxidanter og proteiner. Av andre viktige næringsstoffer finner vi kalk, jern magnesium og sink. Tahin er rik på kalsium som er viktig for en sterk beinbygning. Havre er kolesterolsenkende. Med andre ord, supergrøt for superhelter.

for 4 stykker

Du trenger:
2dl store havregryn
5dl vann
3 ss chia frø
2 ss tahin
2 ss goji bær
2 ss kanel
Rosiner etter smak
litt melk

Bland vann og chiafrø i en glasskål. La stå til det blir til en geleaktig blanding. Bland vann og havregryn i en kasserolle og kok opp, tar ca. 5-7 minutter. Salt etter smak.
I den varme grøten rører du siden ut chiafrø og tahin. Strø på gojibær, rosiner, kanel og evt. litt melk før servering.
Spis og nyt!

Målet med bloggen-maten som forebygger sykdom

Jeg har alltid vært interessert i mat og matlaging helt fra jeg var barn. Jeg kommer også fra en familie hvor mat alltid har hatt en sentral plass. Nesten uten unntak satte min familie seg ned ved middagsbordet på ettermiddagen og pratet sammen om dagens hendelser. Jeg har tro på at dette ga meg matglede og interesse for mat som jeg har lyst til å overføre til mine egne barn.

Gjennom min utdannelse som lege og arbeid med sykelig overvektige pasienter har jeg i økende grad blitt interessert i riktig kosthold og en sunn livsstil for at vi skal føle oss vel i kropp og sjel.

I Norge i dag sees overvekt og fedme hos hver femte åtteåring (Tidsskrift for Norsk legeforening, 2012). Myndighetene har gitt ut kostråd som er ment for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, slik som f.eks sykelig overvekt, diabetes 2 (sukkersyke), hjerte og kar sykdommer, kreft og nyresykdom. Anbefalingene sånn helt generelt er at man skal spise variert og at kosten bør inneholde mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk. Det skremmer meg da å lese at par med barn bruker mindre av sitt matbudsjett til grønnsaker en andre husholdninger. I mine øyne stikker både matvareindustrien og ikke minst myndighetene kjepper i hjulene på de som ønsker å leve sunt med prispolitikk og lover vedrørende markedsføring.

Som mor til to barn vet jeg godt at det ikke alltid er like enkelt å aktivt formidle disse kostrådene på hjemmebane. Min datter på 7 år påvirkes av venninner, skole og matvareindustriens markedsføring. Det er ofte vanskelig å stå på barrikadene når "alle andre" får nugatti på matpakken. Likevel vil jeg si at som oppdrager er det mitt ansvar å formidle min kunnskap og veilede barna mine da det til syvende og sist er jeg som skal legge grunnlaget for deres livsstil. Hver enkelt må tolke de opplysninger som kommer frem på gitte tidspunkt om næring og helse,og det er tydelig med bakgrunn i den debatt som foregår i mediene nå om dagen at man sent blir enig om hva som er riktig og galt. 

Jeg håper at denne bloggen og de oppskrifter og tips jeg legger ut skal være med å hjelpe mennesker som ønsker å få en bedre livsstil og et sunnere kosthold- ikke minst blant barnefamilier!