Søk i denne bloggen

onsdag 21. november 2012

Grønnkålssuppe-rask og sunt

Grønnkål er virkelig billig og god supermat. Den inneholder A- og C-vitaminer, i tillegg til sporstoffene kalsium og fosfor og er en av de grønnsakene som inneholder mest jern.

Du trenger:

1 pakke grønnkål (som vist på bilde under)
1 ts smør til steking
1 l vann
2 ss grønnsaksbuljon
1 ss speltmel for å jevne suppen
3-4 ss kremfløte

 Skyll grønnkålen godt under kaldt vann og grovhakk den. Stekes lett i smør og hell over 1 L vann blandet med grønnsaksbuljong. Jeg bruker den fra helsekosten som er uten gjær og msg.

 Suppen skal deretter koke i 20-30 minutter. Bland med stavmixer og jevn suppen med mel og kremfløte. Smak til med salt og pepper. Serveres gjerne med et hardkokt egg og litt parmesan og olivenolje på toppen


Har du husket å smøre maten din?! Om omega 3, 6 og 9…



Vi må spise de livsviktige fettsyrene omega 3 og 6 fordi kroppen ikke produserer de selv. Omega 9 lager kroppen vår selv dersom den blir tilført nok av de to foregående fettsyrene. (Det er derfor tull å ta tilskudd av omega 9, da er du blitt lurt…).  Omega 6 finner vi i planteoljer og omega 3 som oftest fra marine kilder slik som f.eks fet fisk eller tran, men også chiafrø, linfrøolje eller hampfrø.  

Anbefalt dagsbehov av marine omega 3 for friske voksne er å innta 0,25 g EPA eikosapentaensyre + DHA dokosaheksaensyre per dag. Dette behovet dekker man ved å spise 2 middager med fet fisk pr uke eller 100g makrell i tomat per uke eller en skje vanlig tran (510 ml) 23 ganger per uke. 

Av gunstige helseffekter til marine omega 3 fettsyrer kan man kort nevne er redusert blodtrykk, betennelsesdempende, bedre immunforsvar og bedre vekst, og i tillegg godt for hjernen og læringsevnen særlig hos barn. 2 ulike RCT studier (randomiserte kontrollerte studier) publisert i år viser inkonklusive resultater når det gjelder effekt på hjertesykdom og død.

Det ser ut til at i den voksne befolkningen i Norge klarer seg bra og får i seg mellom 0,5 og 0,8 g pr dag av omega 3 fra fisk og fiskeoljer. Det som er urovekkende er at 5 % av barn i alderen 2,4,9 og 13 får for lite av denne essensielle fettsyren. En trend i dag ser ut til at barn får i seg for mye omega 6 eller ”dårlige” omega 6 som man finner ofte i halv og helfabrikata hvor man benytter billige og dårlige planteoljer. Gode omega 6 fettsyrer finner mann i avocado, ulike typer frø eller sesamolje for å nevne noen.

Jeg forsøker å opprettholde 3 fiskemiddager pr. uke da min lille datter ikke er like flink som sin bror å ta tran. Jeg prøver også å være sjenerøs med bruk av gode planteoljer som smakstilsetning på maten og heller gjerne en god olivenolje over fisk, kjøtt eller kylling.  Avocadoolje er god til å helle over kokte eller rå grønnsaker. Ekstra fett på maten gir også en god og varig metthetsfølelse og sunt fett bør man altså ikke styre unna.  

tirsdag 20. november 2012

Supergodt rugbrød

Dette brødet er kjempelett å lage, eneste aberet er at det tar veldig lang tid å steke. Mellom 6-7 timer. Men sluttresultatet er fantastisk og du får ca. 4 brød som egner seg svært godt til frysing.

Du trenger følgende:
1kg rugmel (gjerne grovt)
1 pk Viking tørrmelk (390g), har man lactose intoleranse kan dette erstattes med f.eks hemp protein
4-5 ss natron
Litt sitronsaft (natronen trenger noe surt for å virke)
1,3 L kokende vann
om man vil kan man tilsette litt agavesirup eller palmesukker

Alle tørre ingredienser blandes godt, rør ut sitronsaft og kokende vann. Alt lempes over i et ildfast form med lokk og stekes først i 1 time på 160 grader. Deretter skrur du ned temperaturen til 120 grader og steker i ytterligere 6 timer. Jeg har ofte bakt brødet sent på kvelden og satt det inn ved ca. 100 grader i 22 tiden og stekt det til 07 morgenen etter når jeg står opp. Dette brødet er svært populært hjemme, fantastisk med litt moset avocado, tomat og mozarella på. Håper du prøver!

mandag 19. november 2012

Enkel salat med spinat, chorizo og dadler

Enkel, rask og velsmakende lunsj - du trenger følgende til 1 porsjon:

1 neve spinat
5-6 buketter brokkoli
3 dadler i små biter
4-5 skiver hakket agurk
3-4 skiver chorizo som man lettsteker på en stekepanne
noen soltørkede tomater
fetaost etter smak

vinagrette
2ss god olivenolje
1 ss balsamico eddik eller litt presset sitron
salt og pepper etter smak

Alt blandes på en tallerken,hell over vinagretten, spises med en gang

Barnet mitt er overvektig - hva gjør jeg?

Overvekt blant barn er et stadig økende problem i dagens samfunn. Dersom barnet ditt er svært overvektig er det viktig å søke hjelp hos fastlegen for å iverksette tiltak. Tidlig intervensjon er viktig og som foreldre kan du gjøre mange ulike inngripener. Her følger noen tips:

1. Når barnet er sultent mellom måltider bør du først tilby det noe å drikke. Ofte når barnet sier det er sultent er det egentlig kanskje bare tørst

2. Overvektige barn er avhengige av regelmessige måltider! 4 hovedmåltider og 2 mellommåltider er en god regel. Frokosten er svært viktig for å kickstarte forbrenningen. Pass på at barnet ikke spiser etter kl. 20. Kroppen skal da falle til ro og man har en dårligere forbrenning på kveld og natt.

3. Begrens sukkerinntak! En selvfølge tenker du nå, men matvareindustrien putter sukker i de merkeligste matvarer. Tenk frokostblandinger, yoghurt, og muslibarer som vi gjerne gir til barna til frokost. Sukker finner du også i matvarer som f.eks ketchup. En god regel er at dette skal være kun i helgene eller at man dropper det helt. Kjøper du rent Skyr, yoghurt etc. og blander med frukt, bær, nøtter og f.eks honning eller lønnesirup har du ihvertall kontroll på sukker mengden og den blir også synlig for barnet.

4. Styr unna junkfood og frityrstekt mat. Usunt fett som i f.eks pom frites, nuggets, smultringer er ekstremt kaloririk og tilfører barnet ditt usunt mettet fett og noen ganger transfett (mer om dette senere) som er svært helseskadelig i tillegg til å være fetende.

5. Styr unna brus og kjøpte juicer. Igjen- svært rikt på raske karbohydrater. Brus inneholder også ofte koffein eller andre stimulantia i tillegg til usunne fargestoffer og konserveringsmidler. I brus er det også gjerne stappfullt av syre som er skadelig for tannemaljen.

6. Styr unna bearbeidet mat. Kjøper man rene produkter vet man nogenlunde hva man får i seg. Pølser, ferdigretter, raske middager innholder ofte skult fett, salt og sukker.

7. Husk matpakke! Når dere er på reiser eller barnet bare skal på skolen er det viktig å pakke en sunn matpakke. Eldre barn ønsker ofte å kjøpe seg boller og brus i lunsjen, prøv å venne barnet på å spise noe sunt først ihvertfall. Gode vaner starter tidlig og dersom barnet er vant til å ha med en sunn og god matpakke er det store sjanser at det fortsetter med dette i voksen alder.

8. Tenk mengder. Barnet trenger ofte mindre mat enn vi tror. Ikke press barnet til å spise opp dersom det sier det er mett. Resturanter og kafeer tilbyr stadig større porsjoner. Kjøp en porsjon og del den heller mellom barna dersom dere er flere ute og spiser.

Dette er noen generelle tips, dersom barnet ditt er svært overvektig og du er bekymret bør du/dere kontakte helsevesenet for hjelp og oppfølging.

Pappas supersmoothie

For noen år siden la mine foreldre fullstendig om livsstilen og som ledd i dette ville de få i seg mer grønnsaker og frukt. Løsningen for dem ble å kjøpe en juicepresse og en blender. Drikken er rik på viktige næringsstoffer som folat og jern. Selv om dette er en grønn smoothie er den fullstendig fri for "supermat" pulver og den smaker nydelig. Min lille datter drikker dette mer enn gjerne og vi prøver å ha den som frokost ihvertfall et par ganger i uka. Med dette er jo 5 om dagen også unnagjort før lunsj!

Du trenger til 4 glass
1 avocado
1 banan
Disse skrelles og puttes i blenderen din

For frukt og grønnsaksjuicen trenger du
1 eple
1 appelsin
2 gulrøtter
2 never spinat
1 gul paprika
fersk ingefør (ca 1cm, kan også droppes, barn synes ofte denne smaken er litt for bitter)

Dette kjøres i juicepressen og blandes med bananen og avocadoen samt noen isbiter dersom du liker drikken iskald. Drikk og nyt!!


TIPS: Hvis du har dårlig tid på morgenen kan man skrelle frukten og grønnsakene til juicen kvelden før og oppbevare de i kjøleskap i en glasskål med plastfolie over. Da lager du denne på 2 minutter!