Søk i denne bloggen

fredag 30. november 2012

Fredagspizza

Nesten hver fredag er det pizza hjemme hos oss. I forsøk på å gjøre den litt sunnere har vi begynt å lage med  grovt speltmel og bakepulver. Smaker fantastisk og er veldig mettende, og det beste...alle kan være med å lage den!
 Du trenger (til 3 pizzabunner)

450g grovt speltmel (evt. fint, eller 50/50 grovt og fint dersom du anser deg som nybegynner med grove kornprodukter)
1 ss vinsteinsbakepulver (finnes på helsekosten)
ca. 4 dl varmt vann eller til deigen er som en vanlig pizzadeig i konsistens

 Disse rulles straks ut på bakepapir og forstekes i 5 minutter ved 200 grader. Etter du har tatt på fyllet stekes den i ca. 10 minutter.
 Pizzasausen

Du trenger
ca 6-8 cherrytomater
4 ss olivenolje
3 fedd hvitløk
3 ss parmesan
2ss kremfløte (kan droppes)

Slik gjør du; La tomatene putre i olivenolje ved svak varme mens du lager pizzadeigen. Når de begynner å bli myke bruker du stavmixeren til å gjøre sausen glatt og fin. Som variasjon kan man tilsette chilli, syltet paprika eller rød pesto i sausen
 Fyll:
Her bestemmer du selv. Datteren min lager alltid sin egen pizza med kun kokt skinke og revet norwegia.
 Mannen min og jeg lager stort sett med enten parmaskinke, pepperoni eller salcicella. I kveld ble det røkelaks og philadelphia.

Slik ble resultatet i kveld.
 Barnepizzaen
Voksen pizzaen med røkelaks, philadelphia og ruccola. Samt litt hvitløksolje på toppen

Deilig! God fredag til alle sammen

"Bountykake", bestemors konfektkake i en "sunnere utgave"

Denne kaken har jeg bakt med palmesukker de siste gangene og den blir fantastisk god! Palmesukker er rikt på mineraler,  og har en lavere glykemisk indeks i forhold til vanlig raffinert sukker (GI35).Glykemisk indeks ble utviklet til hjelp for personer med sukkersyke  for å bedre kontrollen med blodsukkernivået og dermed unngå senkoplikasjoner slik som synssvekkelse eller nevropati.  Glykemisk indeks er et mål for hvor mye blodsukkeret stiger i løpet at to timer etter inntak av en matvare med 50 g karbohydrater. Som referanse bruker man målinger hvor man har spist 50 g glukose evt loff.   Denne verdien settes til 100. For å konkretisere vil f.eks en frukt slik som eple/pære ha en indeks ca. 40 mens en loffbaguette ca. 90.  Noen observasjonelle studier kan tyde på at et kosthold med karbohydrater som har lav glykemisk indeks kan redusere risikoen for overvekt, diabetes type 2 og tykktarmskreft. Det er likevel få gode studier (Randomiserte kontrollerte studier) som støtter overnevnte.  Personer som er overvektige, eller lider av sukkersyke (begge typer), metabolsk syndrom etc. kan ha nytte av GI som en veileder når de velger matvarer de skal spise.

Du trenger:
4 egghviter, stivpiskes
200 g kokosmasse
160 g palmesukker

Eggehvitene stivpiskes, palmesukker piskes inn. Deretter vender man inn kokosmassen. Stekes ved 180C i ca. 30-40 minutter.

Krem:
4 eggeplommer
60g palmesukker
100 g 70% sjokolade som smeltes med 40 g smør

Eggeplommer og sukker piskes til en lett og luftig masse, den smeltede sjokoladen røres inn. Hell over den avkjølte kaken. 
NYT!!



Ps. Da denne kaken er uten hvetemel passer den godt for bl.a glutenallergikere.

tirsdag 27. november 2012

En sunnere Nugatti

Jeg får veldig ofte spørsmål om vi ikke kan kjøpe Nugatti eller annet sjokoladepålegg når vi er i butikken, så en dag tenkte jeg hvorfor ikke prøve å lage et eget sjokoladepålegg. Hasselnøtter (som er bestanddelen i pålegg som nugatti og nutella) er i utgangspunktet svært sunt. De inneholder bl.a. rikelig av kalsium, magnesium, kalium og fosfor, samt E-vitamin og sunne fettsyrer. Etter litt prøving og feiling har jeg og min datter kommet frem til følgende oppskrift

Du trenger:
1 glass hasselnøttpaste (ca. 300g), du kan også bruke mandelsmør, tahin eller peanøttsmør, men jeg syntes det ble best slik.
3 ss kokosolje
1 dl agavesirup
1-2dl "raw" kakao (spørs hvor mye sjokoladesmak du vil ha)

Slik gjør du:
Varm kokos olje og kako i en kasserolle slik at man dreper evt. bakterier i kakaoen. I en annen skål heller man hasselnøttsmør og agavesirup. Hell så kokoskakoblandingen over mens du pisker blandingen med håndvispen eller bruker kjøkkenmaskin.



Denne oppskriften ga 2 små krukker med "nugatti". Oppbevares i kjøleskap. Smaker himmelsk.
Velbekomme!!