Søk i denne bloggen

onsdag 21. november 2012

Har du husket å smøre maten din?! Om omega 3, 6 og 9…



Vi må spise de livsviktige fettsyrene omega 3 og 6 fordi kroppen ikke produserer de selv. Omega 9 lager kroppen vår selv dersom den blir tilført nok av de to foregående fettsyrene. (Det er derfor tull å ta tilskudd av omega 9, da er du blitt lurt…).  Omega 6 finner vi i planteoljer og omega 3 som oftest fra marine kilder slik som f.eks fet fisk eller tran, men også chiafrø, linfrøolje eller hampfrø.  

Anbefalt dagsbehov av marine omega 3 for friske voksne er å innta 0,25 g EPA eikosapentaensyre + DHA dokosaheksaensyre per dag. Dette behovet dekker man ved å spise 2 middager med fet fisk pr uke eller 100g makrell i tomat per uke eller en skje vanlig tran (510 ml) 23 ganger per uke. 

Av gunstige helseffekter til marine omega 3 fettsyrer kan man kort nevne er redusert blodtrykk, betennelsesdempende, bedre immunforsvar og bedre vekst, og i tillegg godt for hjernen og læringsevnen særlig hos barn. 2 ulike RCT studier (randomiserte kontrollerte studier) publisert i år viser inkonklusive resultater når det gjelder effekt på hjertesykdom og død.

Det ser ut til at i den voksne befolkningen i Norge klarer seg bra og får i seg mellom 0,5 og 0,8 g pr dag av omega 3 fra fisk og fiskeoljer. Det som er urovekkende er at 5 % av barn i alderen 2,4,9 og 13 får for lite av denne essensielle fettsyren. En trend i dag ser ut til at barn får i seg for mye omega 6 eller ”dårlige” omega 6 som man finner ofte i halv og helfabrikata hvor man benytter billige og dårlige planteoljer. Gode omega 6 fettsyrer finner mann i avocado, ulike typer frø eller sesamolje for å nevne noen.

Jeg forsøker å opprettholde 3 fiskemiddager pr. uke da min lille datter ikke er like flink som sin bror å ta tran. Jeg prøver også å være sjenerøs med bruk av gode planteoljer som smakstilsetning på maten og heller gjerne en god olivenolje over fisk, kjøtt eller kylling.  Avocadoolje er god til å helle over kokte eller rå grønnsaker. Ekstra fett på maten gir også en god og varig metthetsfølelse og sunt fett bør man altså ikke styre unna.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar